Beschrijving
Stuifmeel is een bron van energie
Stuifmeelpollen staan bovendien bekend als antioxidanten, wat betekent dat ze de cellen van het lichaam beschermen tegen de invloed van vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld door onder meer luchtverontreiniging, de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen, stress of overmatig zonlicht. Onder invloed van vrije radicalen kunnen op den duur hart- en vaatziekten ontstaan en veroudert de huid sneller.
Bijen verzamelen stuifmeelkorrels. Ze dragen ze mee als kleurige bolletjes aan hun poten.
De korreltjes (ook wel pollen genoemd) zijn niet alleen van levensbelang voor bijen, het unieke mengsel bevat ook voor de mens zeer nuttige stoffen.
Wie goed en gevarieerd eet, krijgt genoeg van deze stoffen binnen, maar er zijn genoeg situaties waarbij stuifmeel een gunstige invloed heeft op de gezondheid.
Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud. Het geeft kracht en energie, zorgt voor goede opname van brandstoffen en bouwstoffen.
Stuifmeel bevat onder andere 30 procent eiwitten (waarvan 10 procent als vrije aminozuren), 30 procent koolhydraten, 20 procent vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen.
De volgende vitaminen zijn in stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K.
Hoe gebruik je stuifmeelpollen?
Stuifmeelpollen zijn een populair ingrediënt in zelfgemaakte smoothies, muesli’s en fruitbowls. Je kunt in dat geval gewoon dagelijks één eetlepel van de pollen toevoegen aan je gerecht. Het is ook mogelijk om een lepel van de pollen zo in te nemen en te laten smelten op je tong. De smaak staat niet bekend als vies maar ook niet als smakelijk, al verschillen smaken natuurlijk. Verwerk je het echter in bijvoorbeeld een smoothie of in een kom yoghurt dan zal de smaak van de stuifmeelpollen niet overheersen. Hetzelfde geldt wanneer je de stuifmeelpollen laat oplossen in de thee.